یخچال مناسب آشپزخانه های کوچک
آشپزخانه مهمترین قسمت هر خانهای محسوب میشود؛ بنابراین باید در چینش آن نهایت دقت را به خرج دهیم و لوازم خانگی آشپزخانه را با توجه به ابعاد و فضایی که در اختیار داریم انتخاب کنیم. یخچال در بین تمام لوازم آشپزخانه، بیشترین فضای ممکن را اشغال میکند، پس ضروری است که فاصله یخچال تا دیوار را در نظر گرفته و با انواع یخچال مناسب آشپزخانههای کوچک در هنگام خرید، آشنا شویم.
ابعاد یخچال و طراحی بدنه آن اعم از نحوه قرارگیری دستگیرهها، نحوه باز شدن دربها و کشوقوسهایی که برای زیبایی بیشتر بر روی بدنه و درب آن طراحی میشوند، همگی در تعیین فاصله یخچال تا دیوار مهم هستند و باید در نظر گرفته شوند. در حالت کلی، برای آشپزخانههای کوچک، یخچالهایی بدون دستگیره و قوس بدنه، مناسبتر خواهند بود.
یخچالهای فریزر بالا یا فریزر پایین: این مدل از یخچالها در دسته یخچال های کلاسیک قرار میگیرند که با امکانات فنی و مدرن امروزی تلفیق شدهاند. قسمت بالایی یا پایینی این یخچال مختص فریزر است و قسمت دیگر برای یخچال معمولی در نظر گرفته شده است. این مدل از یخچالها ارتفاع بلندی داشته و در عین جادار بودن، فضای کمی را اشغال میکنند. بهترین مدل یخچال برای آشپزخانههای کوچک همین مدلها هستند که سایزبندیهای مختلفی نیز دارند.
یخچال و فریزر دو قلو: این مدل از یخچال دارای دو یخچال مستقل و کاملاً جدا از هم هستند. یکی از یخچالها معمولی هستند و دیگری فریزر. این یخچالها بیشترین فضای ممکن را اشغال میکنند و به هیچ وجه برای آشپزخانههای کوچک مناسب نیستند.
یخچال ساید بای ساید: یخچالهای ساید بای ساید که طرفداران زیادی نیز دارند، به سبک همان یخچالهای دوقلو طراحی میشوند، با این تفاوت که کاملاً به هم چسبیده هستند. این نوع از یخچالها نیز برای آشپزخانههای کوچک مناسب نخواهند بود.
یخچال هتلی: یخچالهای هتلی را همه از نزدیک دیدهایم. یخچالهای با ارتفاع کم که حتی زیر کابینت و کانترهای آشپزخانه نیز جا میشوند. فضای بسیار کمی را اشغال میکنند و در عین حال فضای نسبتاً جاداری دارند. این یخچالها فریزر ندارند و به جایخی مجهز میشوند. یخچال هتلی برای آشپزخانههای کوچک بسیار مناسب است.
در حالت کلی و از لحاظ موتوری و کارکرد، یخچالهای کوچک (مینی) به سه دسته مختلف زیر تقسیم میشوند:
- یخچال کمپرسوردار: این نوع از یخچالهای کوچک موتور و کمپرسور دارند و از گاز مبرد برای خنکسازی استفاده میکنند.
- یخچال ترموالکتریک: این نوع از یخچالهای کوچک به قطعهای به نام ترموالکتریک مجهز میشوند. وظیفه این قطعه خنک کردن محیط داخلی یخچال است چرا که این یخچالها موتور ندارند و کاملاً بیصدا کار میکنند.
- یخچال کوچک جذبی: یخچالهای کوچک جذبی از مایع و کمپرسور کوچک برای خنکسازی محیط داخلی استفاده میکنند و بسیار بیصدا کار میکنند.
تمام یخچالهای کوچک، یخچالهای فریزر بالا یا فریزر پایین و یخچالهای هتلی برای آشپزخانههای کوچک مناسب هستند و با خریداری این یخچالها هیچ مشکلی از بابت رعایت فاصله یخچال تا دیوار نخواهید داشت. اگر فضای کافی برای خریداری یخچال دوقلو و یخچال ساید بای ساید در اختیار ندارید و از بابت رعایت فاصله یخچال تا دیوار نگران هستید، خرید یخچالهای ذکرشده را در دستور کار خود قرار دهید.
آیا می توان یخچال را در کنار فر و اجاق گاز قرار داد؟
نگهداری از یخچال فریزر و افزایش طول عمر آن، در کنار نظافت و انجام سرویسهای دورهای، به رعایت فاصله مناسب بین یخچال و دیوار و ایجاد فضای کافی جهت گردش هوای مؤثر در اطراف یخچال بستگی دارد. برای بسیاری از افراد جای سؤال است که آیا میتوان یخچال و فریزر را در کنار لوازم خانگی حرارتی مانند فر، مایکروویو و اجاق گاز قرار داد یا خیر؟
پاسخ این سؤال ساده است. موتور و کمپرسوری که در پشت یخچال شما در حال فعالیت است، تولید گرما و حرارت میکند. رعایت فاصله یخچال تا دیوار بهمنظور ایجاد فضای کافی جهت گردش هوا در اطراف یخچال، بهمنظور دفع این گرمای تولیدشده انجام میشود. همچنین بدنه و قسمت بالایی یخچال نیز در حین کارکرد و خنکسازی محیط داخلی، گرم میشوند و این گرما را به محیط بیرون انتقال میدهند.
بهعنوان یک قانون کلی، هرچه محیطی که یخچال در آن کار میکند خنکتر بوده و دارای گردش هوای مناسبتری باشد، طول عمر قطعات حساس آن نظیر موتور و کمپرسور بالاتر رفته و فشار کاری کمتری را تحمل میکند. با توجه به همین قانون ساده و کلی، تا جای ممکن نباید یخچال را در کنار ابزار و لوازم حرارتی مانند فرو اجاق گاز قرار داد.
حداقل فاصله استاندارد بین یخچال و اجاق گاز ۲۵ سانتیمتر است و هرچه این فاصله بیشتر شود، بهتر است. در مورد حداقل فاصله بین گاز و یخچال، معمولاً توضیحاتی در دفترچه راهنمای یخچال قید میشود. با مراجعه به دفترچه راهنمای بهراحتی میتوانید این اندازه را به دست بیاورید. برای مثال برخی از یخچالها فاصله ۵۰ سانتیمتری را مناسب میدانند و برخی دیگر، ۲۵ سانتیمتر را کافی میدانند.
فاصله یخچال تا دیوار بسیار مهم است. عدم گردش هوای آزاد و مؤثر در اطراف و پشت یخچال، مشکلات احتمالی زیر را به وجود خواهد آورد:
- کاهش قدرت خنکسازی و سرمایش ناکافی
- عملکرد غیرعادی یخچال مانند کارکرد پرسروصدا و اتومات کردنهای متوالی با فاصله زمانی کم
- افزایش بیش از حد هزینههای انرژی
- خرابیهای مربوط به خازن یا کمپرسور
- خرابی موتور
- نیاز به انجام تعمیرات مکرر
- کاهش طول عمر قطعات گران و حساس
با توجه به مشکلات ذکرشده، فاصله یخچال تا دیوار باید بهدرستی و طبق استانداردهای موجود لحاظ شود. در همین راستا، فاصله یخچال تا دیوار پشتی در حالت کلی باید بین ۲.۵ الی ۵ سانتیمتر باشد. اگر فاصله یخچال تا دیوار پشتی کمتر از این مقدار باشد، گردش هوای مطلوب و مدنظر ایجاد نشده و حرارت تولیدشده در پشت یخچال حبس خواهد شد. احتباس حرارت در پشت یخچال منجر به آسیب به قطعات پشتی مانند لولهها، موتور و کندانسور میشود.
فاصله بین یخچال و فریزر دوقلو
همانطور که قبلا اشاره کردیم فاصله بین یخچال و فریزر بسیار مهم است و حتما باید در طراحی و نصب آشپزخانه این فاصله در نظر گرفته شده و لحاظ شود. این فاصله به منظور بهینهسازی عملکرد هر دو دستگاه و تامین تهویه مناسب برای آنها ایجاد میشود. به طور کلی توصیه میشود که فاصله حداقلی ۲ تا ۴ سانتیمتری بین یخچال و فریزر در نظر گرفته شود. این فاصله امکان عبور هوا و حرارت را بین دو یخچال فراهم میکند. در واقع این فاصله به منظور جلوگیری از تماس مستقیم دو دستگاه برای جلوگیری از ایجاد مشکل در خنککنندگی یخچالها و همچنین کاهش مصرف انرژی به دلیل تبادل حرارتی کمتر در نظر گرفته میشود، که سبب بهبود عملکرد و افزایش عمر مفید هر دو دستگاه خواهد شد.
مشخصات باکس استاندارد یخچال در آشپزخانه
ابعاد یخچالها با توجه به مدل و ظرفیت آنها متفاوت هستند. بنابراین بهتر است حتما قبل از طراحی و نصب باکس یخچال از ابعاد دقیق یخچال خود مطمئن شوید.
یخچال و فریزر معمولا با ارتفاع ۱۸۰ تا ۱۸۵ ، عمق و عرض ۶۰ تولید میشوند. همانطور که قبلا گفته شد برای یخچال باید فاصله از بالا ۲.۵ تا ۳ سانتیمتر، از طرفین حداقل ۱.۵ سانتیمتر و از پشت ۳ تا ۵ سانتی متر باشد. فراموش نکنید در یخچالهای دوقلو باید فضای بین دو یخچال را نیز در نظر گرفت. یعنی حدودا از لحاظ عرضی ۱۳۰ و از لحاظ ارتفاع ۱۹۰ سانتیمتر در نظر گرفت. البته در برخی برندها یخچال دوقلو با عرض ۶۵ سانتیمتر تولید میشوند که برای این موارد باید عرض کلی را ۱۴۰ سانتیمتر در نظر گرفت.
فاصله استاندارد پشت یخچال تا دیوار
همانطور که قبلا اشاره کردیم فاصله پشت یخچال تا دیوار نیز به منظور حفظ بهبود عملکرد دستگاه از اهمیت بالایی برخوردار است. به دلیل قرارگیری موتور و کمپرسور در پشت یخچال این فاصله به جریان خنککننده هوا اجازه میدهد تا به خوبی در اطراف یخچال در جریان باشد و حرارت تولید شده توسط یخچال را به بیرون از محیط انتقال دهد. فاصله مناسب پشت یخچال تا دیوار بهتر است بین ۳ تا ۵ سانتیمتر باشد. رعایت این فاصله باعث کاهش مصرف انرژی، بهبود عملکرد و کارائی یخچال و همچنین افزایش طول عمر دستگاه خواهد شد.
فاصله یخچال از کابینت کناری
در کنار اهمیت فاصله یخچال تا دیوار پشتی، فاصله یخچال از کابینت کناری و کابینت بالاسری نیز مهم است و باید طبق استانداردها، این فواصل در نظر گرفته شوند تا آسیبی به یخچال وارد نشود. برای اینکه گردش هوای مطلوب در اطراف یخچال ایجاد شود، فاصله یخچال از کابینت کناری باید حداقل ۱.۵ سانتیمتر باشد. این عدد برای حداقل فاصله بین یخچال و کابینت بالاسری خود، در حدود ۲.۵ الی ۳ سانتیمتر در نظر گرفته میشود.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد فاصله یخچال تا دیوار صحبت کردیم و از نزدیک با حداقل فاصله بین یخچال از کابینت کناری، فاصله یخچال تا دیوار پشتی و فاصله یخچال تا کابینت بالاسری خود آشنا شدیم. همچنین اطلاعات مفیدی در مورد انواع یخچال مناسب برای آشپزخانههای کوچک به دست آوردیم و متوجه شدیم که نباید یخچال را در کنار اجاق گاز و فر قرار داد.