نمایندگی پارسا سرویس

جنرال الکتریک – آاگ – مابه

021-۵۴۴۱۲۱۰۰

8 صبح الی 19

Untitled-1
تاثیر خرابی فن بر عملکرد یخچال چگونه است؟
زمان مطالعه: 6 دقیقه

تاثیر خرابی فن یخچال بر عملکرد آن

فن یخچال و انواع آن

فن یخچال یکی از اصلی‌ترین قطعات یخچال فریزر است، چرا که یکی از مهم‌ترین مراحل خنک سازی در یخچال، که گردش هوا در اطراف لوله‌ها و کویل‌ها است را این قطعه انجام می‌دهد. تعداد فن موجود در یخچال‌ها و نوع آن با توجه به نوع و مدل یخچال فریزرها متفاوت است. به عنوان مثال در یخچال فریزرهای قدیمی فن وجود نداشته است، اما با پیشرفت تکنولوژی بکار رفته در ساخت و طراحی یخچال فریزرها و لزوم وجود فن برای عملکرد بهتر، از ۲ یا ۳ فن استفاده می‌شود. فن‌ها در ولتاژها و قدرت‌های متفاوتی وجود دارند ولی همه‌ی آن‌ها وظیفه‌ی خنک کردن و انتقال سرما را دارند. همان‌طور که گفته شد نوع و تعداد فن‌ها بر اساس مدل یخچال فریزر متفاوت است در ادامه با انواع فن آشنا خواهید شد، با ما همراه باشید.

 

 

 

انواع فن از نظر ولتاژ

فن یخچال بر اساس میزان جریان ورودی به دو دسته ولتاژ ۱۱۰v یا ۲۲۰v و ولتاژ ۱۲vیا v8 تقسیم بندی می‌شود. در ادامه به شرح این دسته بندی ها پرداخته‌ایم.

  • ولتاژ ۱۱۰v یا ۲۲۰v : 

فن‌ها از نظر ولتاژ به دو دسته تقسیم می‌شوند.دسته اول فن‌هایی با ولتاژ ۱۱۰vو۲۲۰v هستند. این نوع فن ها معمولا در یخچال فریزرهای قدیمی که برد الکتریکی ندارند، کاربرد دارد. این نوع یخچال‌ها به صورت مستقیم به برق شهری متصل می‌شوند. از طرفی مقدار جریان برق شهری در ایران و برخی کشورها۲۲۰v  است. با توجه به اینکه در برخی یخچال‌ها بخصوص یخچال‌های آمریکایی میزان ولتاژی که یخچال با آن کار می‌کند ۱۱۰v است، بنابراین باید در مسیر جریان برق به فن یک مبدل نصب شود تا فن دچار مشکل نشود.

  • ولتاژ ۱۲vیا v8: 

این نوع فن در یخچال فریزرهای جدیدی که دارای برد الکتریکی هستند، استفاده می‌شود. این نوع فن‌ها با جریان متناوب یا dc کار می‌کنند. در واقع چون برق مورد نیاز این نوع فن‌ها توسط برد الکتریکی یخچال تامین می‌شود، دارای جریان پایینی است.

انواع فن از نظر دور

دسته بندی فن‌ها از نظر تعداد دور به دو دسته تقسیم می‌شوند. فن های با تعداد و دور های ثابت و دسته دوم فن های با تعداد دور های متغیر. کارایی این فن ها به شرح زیر می‌باشد.

  • فن‌های دسته اول، فن‌هایی با تعداد دور ثابت هستند، که فن‌های داخلی و فن‌های کندانسور از این نوع هستند.
  • فن‌های دسته دوم، فن‌هایی با تعداد دور متغیر هستند، این نوع فن‌ها در یخچال فریزرهای پیشرفته بکار رفته است و به صورت هوشمند عمل می‌کند. با این صورت که تعداد دور فن بر اساس نیاز دستگاه، توسط برد الکتریکی تعیین می‌شود. جنس این نوع از فن‌ها سرامیکی بوده و اغلب به عنوان فن اواپراتور استفاده می‌شوند.

انواع فن بر اساس عملکرد

دسته بندی فن‌ها براساس عملکرد، شناخته شده‌ترین نوع دسته بندی است و اغلب برای تفکیک انواع فن از این نوع دسته بندی استفاده می‌شود. هر فن با توجه به عملکرد متفاوت، محل قرارگیری متفاوتی نیز دارد. در ادامه به توضیح انواع فن بر اساس عملکرد و محل قرارگیری آن‌ها خواهیم پرداخت.

  • فن اواپراتور: 

فن اواپراتور یا فن تبخیر کننده، وظیفه‌ دارد با ایجاد گردش هوا در اواپراتور، به گاز مبرد در فرآیند انتقال گرما کمک کند. محل قرارگیری این فن در قسمت فریزر است. یکی از نشانه‌های خرابی این فن صدای زیاد از قسمت فریزر است.

  • فن کمپرسور: 

فن کمپرسور در همه‌ی یخچال و فریزرها وجود دارد. این فن در قسمت زیر دستگاه و در کنار کمپرسور قرار دارد. این فن با شروع به کار کمپرسور و موتور فعال شده و آن‌ها را خنک می‌کند و از گرم شدن موتور جلوگیری می‌کند. در صورت خراب شدن این فن و کاهش کارایی، دمای موتور بالا رفته و داغ می‌شود و درصورت عدم رسیدگی به موقع مکان سوختن موتور یخچال وجود دارد.

  • فن کندانسور:

 محل قرارگیری فن کندانسور در قسمت پایین یخچال و در کنار کمپرسور و فن تبخیر است و همزمان با کمپرسور و موتور تبخیر شروع به فعالیت می‌کند. این فن وظیفه‌‌ی هدایت هوای محیط به داخل کویل یا کندانسور را دارد تا این قطعات به عنوان خنک کننده با کشیدن هوای محیط به داخل لوله‌های خنک‌کننده دمای هوای داخل یخچال را پایین بیاورند. خراب شدن این قطعه باعث عدم خنک سازی در یخچال خواهد شد.

  • فن داخلی:

 فن داخلی وظیفه یکسان نگه داشتن دمای بخش‌های داخلی دستگاه را بر عهده دارد. البته در یخچال‌های جدید تکنولوژی‌های پیشرفته‌تری جایگزین این نوع فن‌ها شده است.

علائم خرابی فن یخچال

خرابی فن، اختلال جدی را در عملکرد یخچال به وجود می‌‌آورد چرا که با اختلال در عملکرد فن، محیط داخلی یخچال به خوبی خنک نمی‌شود و باعث خراب شدن مواد غذایی خواهد شد. از طرفی کار نکردن فن‌ها در قسمت فریزر نیز باعث افزایش مصرف انرژی برای سردکردن فریزر خواهد شد. بنابراین باید به محض مشاهده علائم خرابی فن جهت رفع آن اقدام کنید.

۱. سرو صدای بلند

ایجاد صدای بلند یکی از علائم خرابی فن می‌باشد. اما باید توجه داشت که صدای بلند دلایلی مختلفی دارد اما اگر با نشانه‌های دیگری مثل خنک نشدن داخل دستگاه و بالا رفتن دمای موتور همراه بود مشکل از فن است و باید برای تعمیر آن اقدام کنید.

۲. بالارفتن دمای یخچال فریزر

اواپراتور سرمای داخل دستگاه را تامین می‌کند، سپس این هوای سرد به وسیله فن در داخل دستگاه به گردش در می‌آید. در صورت خراب شدن فن دمای دستگاه بالا خواهد رفت و دستگاه عملکرد سابق را نخواهد داشت.

۳. بالا رفتن دمای کمپرسور

فن کمپرسور وظیفه‌ی خنک کردن موتور یخچال و کمپرسور را برعهده دارد و صورت خرابی این فن دمای موتور بالا رفته و یخچال هنگام فعالیت داغ می‌کند. در صورت تعمیر نکردن به موقع این فن، ممکن است حتی باعث سوختن موتور نیز بشود.

۴. خنک نشدن فضای یخچال

در صورت خرابی فن و عملکرد نامناسب هوا در اطراف، کویل‌های فن به گردش در نمی‌آید وفویل‌های کندانسور خنک نمی‌شوند، در نتیجه هوای یخچال به اندازه کافی خنک نمی‌شود.

علت خرابی فن یخچال فریزر

گرد و غبار یکی دیگر از دلایل خرابی فن‌ها و ایجاد اختلال در عملکرد آن‌ها است. وجود گرد و غبار روی فن و کثیف شدن آن موجب می‌شود که فن درست کار نکند و در طولانی مدت از کار بیفتد. بنابراین بهتر است هر چند وقت یکبار نسبت به تمیز کردن آن‌ها اقدام کنید.

۱. نوسانات برق

وجود نوسان در برق موجب به وجود آمدن اختلالات جدی برای دستگاه خواهد شد. این نوسانات نه تنها فن‌ها، بلکه دیگر قسمت‌ها یخچال فریزر نظیر کمپرسور و برد الکتریکی را نیز دچار مشکل خواهد کرد. بنابراین بهتر است برای اتصال دستگاه‌های الکتریکی خود به برق از محافظ استفاده کنید.

۲. اختلال در عملکرد ترموستات

یکی از اصلی‌ترین علت‌های خرابی فن، درست کار نکردن ترموستات است. ترموستات وظیفه‌ی کنترل دما و تشخیص آن را برعهده دارد. بنابراین زمانی که ترموستات درست کار نکند و دما را تشخیص ندهد، عملکرد فن‌ها نیز دچار مشکل خواهد شد.

۳. خرابی موتور فن

یکی دیگر از دلایل رایج خرابی فن‌ها، خراب شدن موتور آن‌هاست. وظیفه‌ی به حرکت درآوردن فن برعهده موتور آن است و اگر دچار مشکل شود، فن به طور کامل از کار می‌افتد. موتور فن ممکن است در اثر برخورد ضربه و یا شت یخچال خراب شود.

۴. انسداد فن‌ها

انسداد فن زمانی رخ می‌دهد که فضای یخچال و فریزر پر از مواد غذایی باشد به طوری که فن دستگاه محدود شده و قادر به چرخش نباشد.

سخن پایانی درباره تاثیر فن یخچال بر عملکرد آن

همان طور که گفته شد فن‌ها از قطعات اصلی یخچال و فریزر می‌باشند و درصورت خرابی و بروز مشکل عملکرد یخچال نیز دچار مشکل می‌شود. باید توجه داشته باشید که شما می‌توانید با رعایت برخی موارد مثل استفاده از محافظ برای جلوگیری از نوسان برق و یا تمیز کردن گردوغبار فن‌ها و همچنین محدود نکردن فضای چرخش فن‌ها می‌توانید از خراب شدن آن‌ها جلوگیری کنید. اما اگر متوجه خرابی فن یخچال خود شدید حتما در سریع‌ترین زمان ممکن نسبت تعمیر و تعویض آن اقدام کنید. چرا که خرابی فن و عدم تعمیر به موقع آن موجب از کار افتادن موتور و سوختن آن خواهد شد. شما می‌توانید با تماس با نمایندگی پارسا سرویس و درخواست تعمیرکار در کوتاه‌ترین زمان ممکن دستگاه خود را عیب‌یابی و تعمیر کنید.

سوالات متداول درباره‌ی فن یخچال

  • آیا فن یخچال باید یکسره کار کند؟

فن یخچال با شروع به کار کمپرسور روشن می‌شود با قطع شدن آن خاموش می‌شود. اگر فن یخچال به صورت مداوم و یکسره کار می‌کند ممکن است مشکل از یکسره کار کردن کمپرسور و یا اتصالی در برد باشد.

  • چرا فن یخچال یخ میزند؟

گرفتگی در قسمت فاضلاب باعث یخ زدن فن می‌شود.

دیگر مقالات این دسته بندی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *